Szkodniki w postaci moli spożywczych pojawiają się w wielu kuchniach i skutecznie uprzykrzają życie. Dostają się do mieszkania bez większych problemów, ale trudno się ich pozbyć. Walkę można podjąć domowymi sposobami, które wyróżniają się wysoką skutecznością.
Walka z molami spożywczymi
Mole spożywcze nie stanowią zagrożenia dla ludzi, ale nie powinny znajdować się w domu. Można wyprosić je za pomocą octu, olejków eterycznych, owoców cytrusowych. Pomocne jest również po prostu utrzymywanie porządku w kuchni, wówczas mole nie będą do niej zwabiane. Ich pojawienie się może być sygnałem, że w kuchni znajdują się przeterminowane, zepsute produkty spożywcze. Należy szybko się ich pozbyć i ponownie cieszyć się spokojem. Larwy moli nie mają najmniejszego problemu, aby przegryźć foliowe opakowania. Mogą wówczas małymi szczelinami przedostać się do sypkich i suchych składników. Oczywistym jest, że w takiej sytuacji te produkty trzeba wyrzucić. Dla bezpieczeństwa można je przechowywać w szklanych pojemnikach, a szafki szuflady, w których się znajdowały muszą zostać umyte wodą z mydłem. Nie zaszkodzi także przetarcie powierzchni kuchennych roztworem wody z octem.
Samodzielnie przygotowanie pułapki na mole spożywcze
Do walki ze szkodnikami potrzebna jest cierpliwość i konsekwencja. Może i przeciwnik jest trudny, ale z pewnością nie niezniszczalny. Istnieje możliwość wykonania pułapki na mole w warunkach domowych. Wśród produktów odstraszających szkodniki znajduje się mieszanka octu winnego z winem wytrawnym. Przydatne okazują się ponadto olejki lawendowy, eukaliptusowy, goździkowy oraz cytrynowy. Rozpoczęcie walki powinno być oczywiście poprzedzone stuprocentową pewnością, że to właśnie z molami ma się do czynienia. Dość łatwo je rozpoznać, przybierają postać motyla, ale o nieco smuklejszym kształcie. Prawdopodobieństwo ich zadomowienia się może zmniejszyć na przykład częste wietrzenie domu oraz bieżące sprzątanie niepotrzebnych produktów w szafkach. Podejmowanie działań zapobiegawczych jest najlepszym rozwiązaniem.