W ostatnich latach nie bez powodu dieta bezglutenowa cieszy się coraz większym zainteresowaniem osób, które po zjedzeniu produktów zawierających gluten, czyli na przykład wszelkiego rodzaju zbóż, cierpią z powodu dolegliwości z układu pokarmowego. Warto jednak wspomnieć, że alergia na gluten bardzo często objawia się również uczuleniami lub okresowymi pokrzywkami, które znacznie pogarszają komfort codziennego życia. Z tego też powodu dla wielu osób dieta bezglutenowa okazuje się idealnym sposobem na pozbycie się różnego rodzaju przykrych dolegliwości. Ponadto dzięki swojej rosnącej popularności znalezienie bezglutenowych produktów z roku na rok staje się coraz łatwiejsze, co pozwala na normalne funkcjonowanie bez konieczności rezygnowania z większości ulubionych potraw.
O czym warto wiedzieć, przechodząc na dietę bezglutenową?
Wbrew pozorom decyzja o diecie bezglutenowej nie musi wiązać się z koniecznością wykonywania wielu skomplikowanych przepisów i szukania produktów, które będą odpowiednie dla naszej diety. Obecnie coraz więcej producentów zwraca uwagę na potrzeby osób uczulonych na gluten, oferując produkty wyróżniające się bardzo dobrym smakiem i jednocześnie przemyślanym składem. W efekcie można z łatwością znaleźć zarówno gotowe dania, jak i różnego rodzaju przekąski pozbawione glutenu oraz produkowane w miejscach, w których nie występują inne składniki mogące powodować reakcje alergiczne.
Warto również wspomnieć, że w ostatnich latach powstaje coraz więcej przepisów pozwalających na tworzenie pysznych potraw bezglutenowych w krótkim czasie. Dzięki temu gotowanie nie musi być obowiązkiem, który w ciągu dnia zajmuje wiele cennych godzin - w ciągu zaledwie kilku chwil można przygotować pyszne śniadania, desery, lunche czy kolacje. Należy jednak pamiętać, że efekty diety bezglutenowej nie pojawiają się od razu - często musi minąć kilkanaście tygodni bezwzględnego unikania glutenu, aby organizm odzyskał równowagę i dobrze reagował na spożywanie posiłki. Dlatego też warto dać sobie czas i stopniowo zmieniać swoje nawyki żywieniowe.