Świeża, chrupiąca skórka, masło rozpływające się na ciepłej kromce chleba i niesamowity zapach...Na samą myśl o pysznym domowym pieczywie mamy ochotę zjeść kawałek tego przysmaku. Czas pandemii przyczynił się do tego, że w wielu domostwach zaczęto piec własne wypieki. Niejedna osoba odkryła w sobie talent kulinarny i została pasjonatem domowego pieczywa. W pieczeniu chleba nie ma nic trudnego, wystarczą chęci i pewna doza cierpliwości - której niezaprzeczalnie wymaga ciasto drożdżowe. Jednak, by piec naprawdę smakowite pieczywo, ważny jest również odpowiedni dobór mąki. Zatem, jaka mąka jest najzdrowsza, a jaka najlepsza? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Typ mąki = zdrowie
Sięgając po mąkę do wypieków, zazwyczaj decydujemy się na tę najbardziej popularną, czyli pszenną lub tortową, czy też Wrocławską lub Poznańską. Mąki wytwarzane są z różnego rodzaju ziarna np.: orkiszu, pszenicy, żyta, prosa, jęczmienia i kukurydzy. Największą popularnością cieszy się mąka pszenna i mąka żytnia. Każdy jej rodzaj posiada również swój typ, który oznaczony jest wybranymi liczbami (typ 450, 500, 650). Warto pamiętać, że typ danej mąki decyduje o jej walorach smakowych oraz zdrowotnych.
Wiele osób sądzi, że mąka pszenna jest mniej wartościowa niż mąka żytnia ze względu na jej biały kolor. Nie do końca jest to prawdą, ponieważ o wartościowości mąki świadczy jej typ. Mąka typu 450, której użyjemy do wypieku ciasta, będzie miała mniej wartości odżywczych niż mąka graham typ 1850. Mąka żytnia z kolei jest łatwa w trawieniu, gdyż zawiera mniej glutenu i posiada więcej składników mineralnych od pszennego odpowiednika. Warto mieć na uwadze, że typ mąki dokładnie określa do jakiego rodzaju wypieków się nadaje.
Jaka mąka do pieczenia chleba jest najlepsza?
Do wypieku pieczywa najlepsza okaże się mąka o wyższym typie. Jeśli chcesz przyrządzić bułki, najlepszym wyborem będzie mąka typu 650. Z całą pewnością, najbardziej popularna i uniwersalna do wypieku chleba jest mąka chlebowa typ 750-850. Z kolei mąka graham sprawdzi się przy pieczeniu chleba i bułek mieszanych i pełnoziarnistych. Do wypieku pieczywa mieszanego i pełnoziarnistego przyda się również mąka pszenna typu 2000, czyli mąka razowa lub pełnoziarnista. Zawierają one dużą ilość błonnika i składników mineralnych.