• Start
  • Elektronika
  • Lifestyle
  • Stylizacje Miejskie
  • Stylizacje Ślubne
  • Uroda i Zdrowie
  • Kontakt
  • Start
  • Elektronika
  • Lifestyle
  • Stylizacje Miejskie
  • Stylizacje Ślubne
  • Uroda i Zdrowie
  • Kontakt
  • Start
  • Elektronika
  • Lifestyle
  • Stylizacje Miejskie
  • Stylizacje Ślubne
  • Uroda i Zdrowie
  • Kontakt

Pieczenie chleba w domu - jakiej mąki użyć?

Lifestyle Napisany przez: Weronika Płocha 09-12-2020

Świeża, chrupiąca skórka, masło rozpływające się na ciepłej kromce chleba i niesamowity zapach...Na samą myśl o pysznym domowym pieczywie mamy ochotę zjeść kawałek tego przysmaku. Czas pandemii przyczynił się do tego, że w wielu domostwach zaczęto piec własne wypieki. Niejedna osoba odkryła w sobie talent kulinarny i została pasjonatem domowego pieczywa. W pieczeniu chleba nie ma nic trudnego, wystarczą chęci i pewna doza cierpliwości - której niezaprzeczalnie wymaga ciasto drożdżowe. Jednak, by piec naprawdę smakowite pieczywo, ważny jest również odpowiedni dobór mąki. Zatem, jaka mąka jest najzdrowsza, a jaka najlepsza? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Typ mąki = zdrowie

Sięgając po mąkę do wypieków, zazwyczaj decydujemy się na tę najbardziej popularną, czyli pszenną lub tortową, czy też Wrocławską lub Poznańską. Mąki wytwarzane są z różnego rodzaju ziarna np.: orkiszu, pszenicy, żyta, prosa, jęczmienia i kukurydzy. Największą popularnością cieszy się mąka pszenna i mąka żytnia. Każdy jej rodzaj posiada również swój typ, który oznaczony jest wybranymi liczbami (typ 450, 500, 650). Warto pamiętać, że typ danej mąki decyduje o jej walorach smakowych oraz zdrowotnych. 

Wiele osób sądzi, że mąka pszenna jest mniej wartościowa niż mąka żytnia ze względu na jej biały kolor. Nie do końca jest to prawdą, ponieważ o wartościowości mąki świadczy jej typ. Mąka typu 450, której użyjemy do wypieku ciasta, będzie miała mniej wartości odżywczych niż mąka graham typ 1850. Mąka żytnia z kolei jest łatwa w trawieniu, gdyż zawiera mniej glutenu i posiada więcej składników mineralnych od pszennego odpowiednika. Warto mieć na uwadze, że typ mąki dokładnie określa do jakiego rodzaju wypieków się nadaje. 

Pieczenie chleba w domu - jakiej mąki użyć?

Jaka mąka do pieczenia chleba jest najlepsza?

Do wypieku pieczywa najlepsza okaże się mąka o wyższym typie. Jeśli chcesz przyrządzić bułki, najlepszym wyborem będzie mąka typu 650. Z całą pewnością, najbardziej popularna i uniwersalna do wypieku chleba jest mąka chlebowa typ 750-850. Z kolei mąka graham sprawdzi się przy pieczeniu chleba i bułek mieszanych i pełnoziarnistych. Do wypieku pieczywa mieszanego i pełnoziarnistego przyda się również mąka pszenna typu 2000, czyli mąka razowa lub pełnoziarnista. Zawierają one dużą ilość błonnika i składników mineralnych.

Poprzedni artykuł

Nie masz samochodu? Wypożycz auto w IKEA

Kolejny artykuł

Jakie buty na wiosnę?



Lifestyle

Hygge – czym jest?

Lifestyle

Jak dopasować odzież do sylwetki?

Lifestyle

Jak skutecznie zrelaksować się w ogrodzie?

  • Ciekawe
Letnia pielęgnacja męskiej skóry
30-07-2018
Futra i kożuchy - idealne na zimę
07-10-2019
Kurs tańca - jak wybrać taniec na początek nauki?
03-08-2021
Podstawy męskiej stylizacji
31-07-2018
  • Najnowsze
Jaki styl tańca pasuje do Ciebie?
01-03-2021
Kardiolog – czym zajmuje się ten specjalista?
12-05-2022
Nie masz samochodu? Wypożycz auto w IKEA
06-09-2018
Pieczenie chleba w domu - jakiej mąki użyć?
09-12-2020
  • Popularne
Jakie buty na wiosnę?
05-03-2020
Dlaczego warto skorzystać z zabiegów laserowych w Gliwicach?
17-11-2020
Jak wykorzystać gąbkę do makijażu
11-08-2018
Sklep ze skarpetkami online - odpowiedni dobór skarpetek
12-08-2019
  • Top10
Idealne soczewki kontaktowe – jakie właściwości powinny posiadać?
28-12-2020
Reklama przyjazna środowisku – torebki ekologiczne z nadrukiem
07-12-2021
Podkreśl kolor oczu makijażem
01-08-2018
Okulary dla narciarzy
25-03-2021
© Outlet Mania - Twoje Źródło Promocji i Wyprzedaży Sklepach Online